Zmywarka to bez wątpienia jeden z najbardziej pożądanych sprzętów AGD w nowoczesnej kuchni. Pozwala zaoszczędzić czas, nie niszczy dłoni tak jak tradycyjne zmywanie, a podczas jej pracy my możemy poświęcić się innym rozrywkom. Jednak aby efekty pracy zmywarki były widoczne, a naczynia lśniły czystością, musisz poznać parę ważnych zasad jej prawidłowego użytkowania.
Dlaczego szkło w zmywarkach matowieje?
Najczęstsze zażalenie użytkowników zmywarki jakie zdarza mi się słyszeć dotyczy wyglądu szkła. Po kilkunastu myciach zaczyna matowieć, pojawiają się rysy i zacieki. Wygląd szklanek czy talerzy, które najczęściej według opisu producenta przeznaczone są specjalnie do mycia w zmywarkach, zaczyna być daleki od ich pierwotnej, błyszczącej formy. Wbrew pozorom powód takiej sytuacji jest dość prozaiczny, choć faktycznie niewielu z użytkowników o nim wie. Zmywarka w swoim funkcjonowaniu bardzo zbliżona jest do pralki. Piorąc ubrania z zasady wiemy, aby nie łączyć np. wełny z syntetykami. Zmywanie naczyń w zmywarce rządzi się takimi samymi prawami. To dokładnie tak, jakbyśmy wrzucili do prania wełniany sweter oraz syntetyczne spodnie, ustawili program na syntetyki, a po wyciągnięciu dziwili się, czemu nasz sweter nadaję się już tylko do wyrzucenia.
Nie inaczej rzecz ma się w przypadku zmywarki. Jeśli wkładamy do niej delikatne szkło, które powinno mieć styczność z wodą o maksymalnej temperaturze 30 st. C i dorzucamy do niego brudne, zatłuszczone garnki, ustawiając program na automatyczne zmywanie, zmywarka dostosuje temperaturę do tych najbrudniejszych naczyń. Podniesiona w tej sytuacji do 70 st. C, aby wymyć najbrudniejsze naczynia, niszczy tym samym te, które z taka temperaturą nie powinny mieć styczności. Przy tak gorącej wodzie w szkle zachodzi bowiem proces korozji, który skutecznie niszczy i matowi nasze szklanki.
WAŻNE! Tradycyjne szkło przeznaczone do mycia w zmywarce, aby długo wyglądało jak nowe, musi spełnić podstawowy warunek – nie może być zmywane w temperaturze powyżej 30 st. C.
Nie jest to dobra informacja dla tych, którzy chcieliby podczas jednego zmywania umyć wszystkie brudne naczynia. Chcąc mieć jednak zarówno czyste garnki i lśniące szkło, musimy niestety wykonać dwa oddzielne zmywania. Dobrze jest też użyć mniej detergentu – na przykład połowę tego co przy zwykłym myciu i nie używać funkcji suszenia, by uniknąć pozostania na ściankach resztek detergentu. Po skończonym cyklu prania jak najszybciej wyjąć kieliszki, szklanki i ręcznie, delikatnie wytrzeć.
Czy po zakończonym zmywaniu otwierać drzwi od zmywarki?
Kolejnym dość poważnym błędem powtarzanym przez wielu użytkowników jest natychmiastowe otwieranie drzwiczek po zakończonej pracy zmywarki. Należy pamiętać, że para, która wydobędzie się na zewnątrz zaraz po zakończonym praniu, ma o wiele wyższą temperaturę niż woda, w której zmywane były naczynia. Otwarcie drzwiczek bezpośrednio po zakończonym procesie jest zatem zabójcze dla frontów mebli i blatu, który znajduje się nad zmywarką. Potraktowanie mebli oklejonych laminatem tak wysoką temperaturą kończy się najczęściej ich pęcznieniem i odklejaniem od płyty meblowej.
Warto też poświęcić co jakiś czas chwilę na przetarcie miejsc wokół uszczelek w celu ewentualnego pozbycia się resztek brudów, z którymi nie poradziły sobie detergenty.
Przeczytaj instrukcję!
Ponad wszystko powinniśmy przed pierwszym użyciem zmywarki przeczytać dokładnie jej instrukcję. W zależności od producenta mogą one się delikatnie różnić od siebie. Znajdziemy w niej wszystkie niezbędne informację od pierwszego użycia począwszy, przez poprawne układania naczyń, na odpowiednich parametrach wody kończąc. Mało kto zdaje sobie bowiem sprawę jak niebezpieczna dla kuchennych sprzętów AGD może być twarda woda – w przypadku zmywarki osadzający się kamień może zatykać otwory wylotowe w dyszach, przez co zmywanie nie da zadowalających efektów, a z biegiem czasu może doprowadzić nawet do uszkodzenia sprzętu.
Warto przestrzegać też zawartych w instrukcji, podstawowych zasad dotyczących układania naczyń w zmywarce. W przeciwnym wypadku możemy ze zdziwieniem wyjąć z urządzenia niedomyte lub całkiem brudne naczynia
Dobierz odpowiednie środki czyszczące.
Oprócz detergentów myjących, duże znaczenie ma też sól zmiękczająca wodę. Pozwoli ona uchronić urządzenie przed zgubnym działaniem kamienia. Z reguły zmywarki mają specjalne pojemniki na sól, którą uzupełnia się co jakiś czas. Nabłyszczacz z kolei zadba, by wszystkie naczynia były lśniące, bez nieestetycznych zacieków i smug
Co lepiej umyć ręcznie?
Jest kilka przedmiotów, których w obawie przed uszkodzeniem, nie powinniśmy w ogóle wkładać do zmywarki. Lepiej poświęcić parę minut na ich ręczne umycie. Należą do nich:
kryształy – z racji ich szybkiego matowienia;
aluminiowe i srebrne sztućce – działanie detergentów i gorącej wody mogą je szybko przebarwić i uszkodzić powłokę;
ręcznie malowane szkło i zdobioną porcelanę – jeśli nie chcemy stracić misternie wykonanych wzorów, lepiej omijać zmywarkę;
przedmioty drewniane, klejone i plastik nieodporny na wysokie temperatury – drewniana deska do krojenia od nadmiaru wody może popękać i się zdeformować, a miejsca złączone klejem zwyczajnie puścić. Plastik do zmywarki może trafić pod warunkiem, że taką informacje zawarł producent na opakowaniu.
I pamiętaj – przed włożeniem naczyń do zmywarki usuń resztki jedzenia. Zmywarka to nie kosz na śmieci – jeśli chcesz, żeby służyła Ci jak najdłużej przestrzegaj wszelkich zasad higienicznego utrzymania jej w czystości i zaleceń producenta.
Zwróć szczególną uwagę, czy na naczyniach nie pozostały resztki kwaśnej żywności. Kwas może wejść w reakcję z wodą, co przyczyni się do powstania ognisk korozji.
Zawsze używaj detergentów przeznaczonych do zmywarki w ilości zalecanej przez producenta. Jeśli wsypiesz więcej proszku, nie wpłyniesz na większą czystość naczyń.